Egyszerű sütőtök-alma krémleves
Hozzávalók (4 adag)
- 50 dkg sütőtök
- 2 darab alma
- 1 darab leveskocka
- só, bors ízlés szerint
Levesünk elkészítése kapcsán nem fogunk semmilyen akadályba ütközni. Először vágjuk ketté a sütőtököt, majd a magját kaparjuk ki. Süssük meg a tököt, majd a sült húsát kanalazzuk ki.
Pároljuk az almát egy kevés vízben puhára, majd a sütőtökkel együtt turmixoljuk azokat pépesre. Oldjuk fel a leveskockát 8 deci forró vízben, majd öntsük rá a pépre. Ízesítsük sóval, borssal, majd dolgozzuk össze ételünket jól.
Tálaláskor helyezzünk a tetejére vékony csíkokra vágott sütőtököket, vagy díszítsük azt tökmaggal.
Szezámmagos rántott sütőtök
Hozzávalók (4 adag)
- 1 darab sütőtök
- 2 darab tojás
- 1 dl tej
- 1 csomag zsemlemorzsa
- 2 evőkanál szezámmag
- 5 dl étolaj a sütéshez
- 2 evőkanál liszt
- só ízlés szerint
Vágjuk fel sütőtökünk hosszú részét nagyjából 0,5 centiméteres korongokra, majd a maradék részét vágjuk ketté, vájjuk ki magjait, majd szintén daraboljuk fel ugyanakkora szeletekre. Sózzuk meg enyhén tök darabjainkat, majd egy fél órán át hagyjuk állni őket. Ezután panírozzuk be a korongokat.
Üssük fel a tojásokat egy tálba, majd adjuk hozzájuk a hideg tejet – sózzuk meg keverékünket egy picit, majd dolgozzuk össze azt jól. Öntsük a zsemlemorzsát egy tálcára, majd keverjük össze a szezámmaggal. A következő tálcára helyezzünk egy-két kanál lisztet.
Forgassuk a szeleteket először a lisztbe, a felvert tojásba, majd a szezámmagos zsemlemorzsába – ezt ismételjük meg. Én általában panírozással szoktam készíteni, de ízlés szerint, amennyiben úgy gondolod, elég lehet beleforgatni egyszer a liszt-tojás-zsemlemorzsa hármasba.
Hevítsük fel az olajat, majd helyezzük bele a tökszeleteket, kisebb lángon, többször átfordítva süssük azokat pirosra. Ahogy kivesszük a tökkorongokat a zsiradékból, helyezzük azokat egy papírtörlőre.
Tálalás előtt érdemes egy kicsit ételünket hűlni hagyni.