Tartósítószermentes bodzaszörp
Hozzávalók (12 adag)
- 2 db citrom
- 2 l víz
- 30 db bodzavirág
- 500 ml víz
- 500 g cukor
- 10 g citromsav
Először tisztítsuk meg a bodzavirágokat a zöld részektől, tegyük őket egy nagyobb tálba. Szeleteljük fel a citromot, majd keverjük össze a bodzavirágokkal.
Öntsünk a nagyobb tálba a virágokra és a citromra langyos, kézmeleg vizet – a víz mennyisége akkor megfelelő, ha elfedi a virágokat.
Fedjük le, majd minimum egy éjszakán át hagyjuk a virágokat ázni. Minél több ideig áztatjuk, annál intenzívebb lesz majd szörpünk íze.
Amikor úgy gondoljuk, hogy szörpünk már elkészült, szűrjük át a bodzalevet. 500 ml vízből, valamint 500 g cukorból főzzünk szirupot, varjuk meg még langyosra hűl, s ehhez keverjük hozzá a leszűrt szörpalapot.
Végül adjuk hozzá a citromsavat, valamint töltsük jól zárható üvegekbe.
Mentaszörp
Hozzávalók (10 adag)
- 50 db menta (levél)
- 20 dkg cukor
- 1 fél citrom leve
Először vágjuk apróra a mentaleveleket. Közben forraljuk fel a cukrot nagyjából 2 dl vízben, s ebbe keverjük bele a már felaprózott leveleket.
Vegyük lejjebb a lángot, majd öntsük hozzá a citrom levét is.
Várjuk meg, még kihűl, majd szűrjük le szörpünket. Töltsük üvegekbe, majd hűtőben tároljuk azokat.
Levendulaszörp
Hozzávalók (5 adag)
- 5 citrom leve, valamint héja
- 5 dl víz
- 30 db levendula – nagyjából 2 bögre
- fahéj ízlés szerint
Készítsünk egy szirupot – öntsük a vizet, nádcukrot, citromhéjat, citromlevet egy nagyobb lábasba, majd forraljuk őket össze. Amikor már a cukor teljesen felolvadt, akkor adjuk hozzá a levendulavirágokat.
Zárjuk el a lángot, majd ízlés szerint ízesítsük fahéjjal. Ezután érdemes pihentetni néhány órán át, majd forraljuk fel ismét. Ahogy langyosra hűlt, szűrjük át, majd töltsük tiszta, jól zártható üvegekbe.
Érdemes néhány napot pihenni hagyni fogyasztás előtt, valamint felbontás után érdemes hűtőben tárolnunk szörpünket, így elkerülve megromlását.
Neked melyik receptünk tetszett a legjobban?