5. Friss vagy száraz tészta?
A friss tészta egyáltalán nem egyenlő, nem is rosszabb, mint száraz társai. Egyszerűen csak mások. Viszont azért sem lehet a kettőt összehasonlítani, mert amennyiben nem értünk hozzá, nem biztos, hogy jobb eredményt kaphatunk egy friss tészta elkészítésével, mintha a már megszokott száraztésztánkhoz nyúlnánk.
6. A tészta túlfőzése
Mindenki felismeri a túlfőzött tésztát. Nem csak felszívja a vizet, ami miatt puhább, omlósabb, ducibb lesz, de színe is megváltozik. Vigyázzunk, hogy sose főzzük túl tésztánkat! Mindig igyekezzünk betartani a csomagoláson jelzett időtartamot.
7. Nem főzzük meg eléggé a tésztát
Már beszéltük a tészta túlfőzéséről, viszont a másik végletet sem nehéz elérnünk, az alulfőzést. Ezt úgy tudod főzés közben ellenőrizni, hogy kiveszel egy darabot, szétnyomod egy kicsit, vagy megkóstolod. Ne a nem megfelelően főzött tészta rontsa el ebédünket.
8. Nem megfelelő sajtot szórunk rá
Itt most elsősorban a boltokban megvásárolható, előre lereszelt sajtokra gondolok. Ezek vagy nagyon régiek, vagy ízetlenek, vagy mindkettő, de az a lehetőség is fennáll, hogy ha van is ízük, azt a töménytelen mennyiségű fűszerporral érik el.
Nem éri meg tehát azon spórolni, hogy nincs kedvünk lereszelni a már otthon található sajtot. Arról nem is beszélve, hogy ár-érték arányban sem kifizetődő.
9. Túl sok szósszal fogyasztjuk tésztaételünket
A szósz kétségkívül fontos összetevője tésztaételeinknek, viszont nem érdemes túl nagy mennyiségű mártással nyakon öntenünk. A szósz lényege, hogy éppen annyi kerüljön tésztánkra, ami egészségesen képes bevonni azt. Úgy is mondhatnám, hogy a szósszal csak öltöztessük tésztánkat, ne akarjuk benne megfojtani.
10. Nem kavarjuk meg a tésztát főzés közben
Már az első pontban leírtuk, hogy szükségtelen a főzővízbe olajat tenni, pont amiatt, mert ha megkavarjuk főzés közben tésztánkat, az biztosítani fogja, hogy ne ragadjon össze. A tészta nagyon hamar képes összefőni, így oda kell rá figyelnünk. Nem elég, ha csak bedobjuk a vízbe, majd ott hagyjuk, mondván, ki tud magától is főni. Figyelj oda, hogy főzés közben legalább egyszer-kétszer kavard át tésztád, nem csak azért, hogy rendesen és külön átfőjön az egész, de azért is, hogy ne ragadjanak össze.
Te szereted a tésztaételeket?