Bár hazánkban még kevesen használják mindennapjaik során ételeik elkészítéséhez, érdemes szót ejteni a tofuról is – ugyanis rengetegféleképpen felhasználható, arról nem is beszélve, hogy rendkívül egészséges! Ismerjétek meg most Ti is!
A tofu elsősorban a vegetáriánusok, illetve a vegánok kedvenc alapanyaga, mégis azoknak is érdemes vele kísérletezni, akiknek étrendjükben a hús is megtalálható, hiszen ezt az élelmiszert ezerféleképpen fel lehet használni konyhádban!
Sajnos hazánkban mégis még sokan elutasítják, mondván, hogy jellegtelen az íze, fura az állaga – pedig ebben rejlik különlegessége, valamint nagyszerűsége, hiszen mivel nem rendelkezik erőteljes ízvilággal, könnyedén szinte bármihez passzol, illetve ízesíteni is remekül lehet. Amennyiben nem ijedünk meg némi újdonságtól, mindenféleképpen megéri kipróbálni, megkóstolni, ugyanis tele van hasznos tápanyagokkal.
Mi is az a tofu?
A tofu elsősorban Kínából ered, ott is örvend a legnagyobb népszerűségnek. Elkészítése úgy történik, hogy a szójababból kinyert szójatejet megaltatják, majd a visszamaradt túró szerű ételt összenyomják. Szerves alapanyag a távol-keleti konyháknak, de ma már világszerte a legtöbb vegetáriánus vagy vegán életmódot követő is igyekszik a legváltozatosabban étrendükbe építeni – annyira, hogy ennek a két életmódnak az egyik alapkövévé vált.
Használható nem csak húspótlóként, de sűrítőként, konzisztenciát adhat a legkülönbözőbb ételeknek. Semlegesebb, lágy íze végett a rengetegféleképpen ízesíthető, akár még desszertekben is hasznunkra válhat.
A tofu, mint tápanyagforrás
Már említettük, hogy szervezetünk számára rendkívül hasznos tápanyagokat tartalmaz. A tofu kitűnő fehérjeforrás, éppen ezért is kedveli annyira mindenki, aki egy kiegyensúlyozott vegán étrendet követ – hiszen ők kizárják az összes állati eredetű élelmiszert, terméket, így sokkal kevesebb alapanyag marad, ami képes lesz majd számukra az elvesztett fehérjéket pótolni.