Klasszikus túrós sütemény a reszelt túrós süti
Ha túrós süteményekről van szó, akkor a reszelt túrós semmiképpen sem maradhat ki a sorból, igazi nagy klasszikus, amit nem is olyan nehéz elkészíteni, mint gondolnátok.
Hozzávalók a reszelt túrós süteményhez
A tésztához
40 dkg liszt
2 db tojás
15 dkg cukor
0,5 csomag sütőpor
1 kocka margarin
1 evőkanál holland kakaópor
A töltelékhez:
50 dkg túró
20 dkg cukor
3 db tojás
1 citrom reszelt héja
2 evőkanál liszt
A reszelt túrós sütemény elkészítése
Először is a tésztához a hozzávalókat gyors mozdulatokkal összedolgozzuk, majd körülbelül 60-40 százalékos arányban kettéválasztjuk, és 30 percre mélyhűtőbe helyezzük. Amíg a tészta pihen a mélyhűtűben hozzálátunk a töltelék elkészítéséhez, a tojásfehérjékből habot verünk, a töltelék hozzávalóit összekeverjük, majd óvatosan a habot is beleforgatjuk. A lehűtött tészta nagyobbik felét, egy nagylyukú reszelőn, a sütőpapírral bélelt, közepes méretű tepsibe reszeljük, majd rásimítjuk a krémet, és a tetejére ráreszeljük a maradék tésztát is. 175 fokra előmelegített sütőben, 30 perc alatt készre sütjük.
Omlós túrós pite
Ha túrós sütemények, akkor a túrós pite sem maradhat ki a sorból, úgyhogy végül egy igen különleges, kicsit narancsos túrós pitével zárjuk a receptek sorát, amit biztosan ti is imádni fogtok!
Hozzávalók a túrós pitéhez
A tésztához
25 dkg liszt
15 dkg vaj
10 dkg cukor
1 db tojás
1 teáskanál sütőpor
1 csipet só
A töltelékhez
50 dkg túró
10 dkg cukor
3 db narancs
2 db tojásfehérje
2 evőkanál liszt
1 csomag vaníliás cukor
1 evőkanál tejföl
1 csipet só
narancshéj
A túrós pite elkészítése
Kezdésként a lisztet egy tálba szitáljuk, majd összekeverjük a cukorral, a sóval és a sütőporral. Ezután a vajjal is összemorzsoljuk, majd hozzá adjuk a tojást, és össze is gyúrjuk az egészet. Ha összeáll, és könnyen formázható, lisztezett felületen kinyújtjuk, és vajjal kikent, liszttel megszórt piteformába vagy tepsibe egyengetjük, letakarva pihentetjük legalább 30 percig. Ez idő alatt a túrót villával megnyomkodjuk hozzá keverjük a kétféle cukrot, a lisztet, a sót, valamint a narancshéjat. Ha lazítanál a masszán, adj hozzá egy-két evőkanál tejfölt is. A fehérjét kemény habbá verjük, és a túrós elegyhez forgatjuk, majd egyenletesen az ekkorra már eleget pihentetett tésztára kenjük Előre melegített sütőben 170 fokon, 15 percig sütjük, majd rárakjuk a narancsszeleteket, és további 10 percre visszatesszük sülni.