Lassan itt a jó idő, közeledik a húsvét… Ez az időszak már mindenkinek a majonézről, tojásról és a sonkáról fog szólni. Ha már unod a megszokott szendvicseket, hidegtálakat, illetve a kaszinótojást, most mutatok pár receptet, amik biztosan jól fognak mutatni akár a húsvéti asztalon, akár egy-egy napsütéses tavaszi napon.! Nézzünk tehát 4 bevált, gyors, egyszerű, tojás alapú ételt, amit idén én biztosan el fogok készíteni!
Céklás töltött tojás
Hozzávalók (4 adag)
- 8 tojás
- 1 db babérlevél
- 1 db cékla
- só, cukor, friss kapor vagy snidling ízlés szerint
- 5 szem egész bors
- 1 teáskanál mustár
- 1 teáskanál majonézes torma
- 3 evőkanál fehérborecet
- 2 evőkanál tejföl
Főzzük keményre a tojásokat, majd hűtsük le őket hideg vízben.
Közben készítsük el a céklás pácot. Hámozzuk meg a céklát, majd kockázzuk apróra. Szórjuk a kockázott céklát egy jól zárható, műanyag edénybe, majd adjuk hozzá a babérlevelet, borsot, fehérecetet. Ízesítsük nagyjából 1-1 teáskanálnyi cukorral és sóval.
Hámozzuk meg a főtt tojásokat, majd adjuk őket a céklás keverékhez. Öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje őket.
Egy éjszakára hagyjuk pácolódni a tojásokat a már lezárt edényben.
Másnap vegyük ki a tojásokat a pácból, vágjuk őket fel, majd vegyük ki sárgájukat. Törjük össze azokat villával, majd tejföllel keverjük őket krémesre. Adjuk hozzá a majonézes tormát, mustárt, illetve ízlés szerint még sózhatjuk.
Amikor krémessé kevertük a keveréket, töltsük vissza őket a tojásokba.
Snidlinggel vagy friss kaporral megszórva tálaljuk őket, mellé ehetünk pirítóst vagy kétszersültet.
Csőben sült tojás sonkával
Hozzávalók (4 adag)
- 6 db tojás
- 4 db újhagyma
- 1 evőkanál vaj
- 20 dkg sajt
- 15 dkg sonka
- 3 evőkanál tejszín
- só, őrölt bors ízlés szerint
Hevítsük fel a vajat, majd fonnyasszuk meg rajta a felkarikázott újhagyma nagyjából 2/3-át. Vajazzuk ki négy tűzálló tálkát – ezekben osszuk őket szét. Szórjuk rá a felkockázott conkát, majd a reszelt sajt felét.
Keverjük a tojásokat habosra tejszínnel, majd sózzuk, borsozzuk azt ízlés szerint. Osszuk el ezt is a tálkákban, majd a maradék sonkával és sajttal is tegyük ugyan ezt. 200 fokos sütőben nagyjából 20 perc alatt süssük őket meg.
A félretett újhagymával szórjuk őket meg, tálalás képpen.