4. Fokhagymás tészta
Hozzávalók (2 adag)
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál olívaolaj
- 5 dl húslevesalaplé
- 1 dl tej
- 25 dkg spagetti tészta
- 2 evőkanál vaj
- fél csokor petrezselyem
- só, bors, reszelt parmezán ízlés szerint
Forrósítsuk fel az olívaolajat, majd pirítsuk meg rajta a hámozott, illetve nyomott fokhagymát – ennek 1 – 2 perc elég. Adjuk hozzá a vajat, olvasszuk meg őket.
Tegyük az elkészült mártásba a tésztát, ízesítsük a fűszerekkel. Forraljuk fel, majd közepes lángon nagyjából 10 percig főzzük, míg a tészta megpuhul. Keverjük hozzá a reszelt parmezánt.
A petrezselymet vágjuk finomra – ezzel szórjuk meg tálaláskor.
5. Krumplisaláta egyszerűen és gyorsan
Hozzávalók (4 adag)
- 1 kg krumpli
- 2 pohár tejföl vagy kefir
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 pohár joghurt
- snidling, só, bors ízlés szerint
Először főzzük puhára a krumplit sós vízben, héjában. Hűtsük ki, majd húzzuk le a héjukat, daraboljuk őket fel. Amennyiben szükséges, adunk még hozzá sót.
Egy kisebb tálba öntjük a tejfölt vagy kefirt. Adjuk hozzá a fokhagymát, ízlés szerint borsozzuk. Öntsük a krumplira, majd forgassuk össze, s helyezzük hűtőbe nagyjából egy órára, hogy összeérjen.
Snidlinggel megszórva tálaljuk.
6. Serpenyős hús
Hozzávalók (3 adag)
- 50 dkg csirkemell
- 4 db vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 dl olaj
- majoránna, kakukkfű, fokhagymagranulátum
- só, bors ízlés szerint
Vágjuk kisebb darabokra a csirkemellfilét, majd fűszerezzük, a hagymát aprítsuk fel. A felhevített olajon mindkettő addig sütjük, míg a csirke el nem készül.
Tetszőleges körettel tálaljuk.