7. Krémes spenótfőzelék
Hozzávalók (4 adag)
- 1 evőkanál zsiradék
- 2 evőkanál liszt
- 40 dkg fagyasztott spenótpüré
- 3 gerezd fokhagyma
- 7,5 dl tej
- só ízlés szerint
Dinszteljük meg a fokhagymát egy kevés olajon, majd szórjuk bele a lisztet, s készítsünk világos rántást. Tegyük bele a már kiolvasztott spenótpürét a rántásba, majd gyors mozdulatokkal keverjük őket 9ssze. Sózzuk ízlés szerint.
Pár percig pároljuk, majd apránként öntsük fel tejjel, s olyan sűrűségűre főzzük, amilyenre szeretnénk.
Amennyiben a tálaláshoz szeretnénk tojást használni – ami ajánlott, hiszen így a legfinomabb – akkor azt is tegyük fel főni nagyjából 10 percig, s ha elkészültek kettévágva helyezzük a már fogyasztásra kész spenótfőzelékre.
8. Zöldfűszeres burgonyaropogós – tócsni
Hozzávalók (4 adag)
- fél csokor snidling
- fél csokor tárkony
- fél csokor petrezselyem
- fél kg krumpli
- olaj
- só, bors ízlés szerint
Keverjük össze a felaprított snidlinget, tárkonyt és petrezselymet, majd ízesítsük sóval, borssal. Reszeljük le a megtisztított burgonyát, majd nyomjuk ki belőle a nedvességet. Adjuk a zöldfűszerekhez, és jól dolgozzuk őket össze.
Olajba süssük ki a burgonyamasszát, úgy, hogy 1 evőkanál legyen egy tócsni. Szedjük őket ki papírtörlőre, majd fokhagymás tejföllel tálaljuk őket.
9. Rozmaringos csirkecomb
Hozzávalók (4 adag)
A csirkecombhoz
- 2 ág rozmaring
- 2 teáskanál citromhéj
- 2 evőkanál citromlé
- só, bors ízlés szerint
- 6 db csirkecomb
- 3 gerezd fokhagyma
A sütéshez
- 2 evőkanál olaj
- 4 gerezd fokhagyma
- 3 db mogyoróhagyma
A csirkecombhoz szükséges fűszereket és az olajat egy aprítóba helyezzük és ledaráljuk őket. A csirkéket mély tányérban meglocsoljuk az elkészült páccal, majd egy órán át benne hagyjuk azokat.
Egy serpenyőben fogjuk majd őket kisütni, nagyjából 3 – 5 perc alatt, majd alacsonyabb lángon még 15 percig, ekkor már a fokhagymákkal és a mogyoróhagymák társaságában.
Tetszőleges körettel tálaljuk őket.
10. Joghurtos zöldborsófőzelék
Hozzávalók (4 adag)
- 1 kg zöldborsó
- 2 evőkanál cukor
- só ízlés szerint
- 2 dkg vaj
- 2 csokor petrezselyem
- 1 dl víz
- 1 pohár joghurt
- 3 dl tej
- 2 evőkanál étkezési keményítő
Olvasszuk meg a vajat, majd karamellizáljunk rajta 1 evőkanál cukrot. Adjuk hozzá a borsót, öntsünk hozzá vizet, majd a petrezselymet. Pároljuk őket puhára. Ízesítsük sóval és cukorral. Ha már majdnem megpuhult, adjuk hozzá a tejet.
Keverjük fel a keményítőt a joghurtban, majd habarjuk be a főzeléket. Forraljuk fel, amennyiben szeretnénk, hígíthatjuk. Várjuk meg még besűrűsödik kicsit, majd a lángról levéve tálaljuk.