Egri borvidék
Országunk északkeleti részén található Egri-borvidék a világ legészakibb borvidékeinek egyike. A Bükk hegyvonulatai azonban védik a szőlőt a hideg légáramlatoktól, így kitűnően alkalmas a szőlőtermesztésre.
A borvidék különleges természeti adottságai magas minőségű fehér- és vörösbor készítésére egyaránt alkalmassá teszik a területet, ám Eger a mai napig is elsősorban inkább vörösborairól híres. A közismert Egri Bikavér híre bár egy időre veszített fényéből, a termelők minőség melletti elkötelezettségének hála ismét régi fényében ragyog. Az itteni vörösborok közepesen testesek, gyümölcsös-fűszeres zamatú, közepesen savas borok. Alapanyaga elsősorban a kékfrankos, ezen kívül azonban ide sorolható a portugieser, a pinot noir, a cabernet franc, illetve a portugieser is.
Hogy a térségből származó illatos, lendületes savú fehérborok alapanyagára is visszatérjünk, ide soroljuk az olasz rizlinget, leánykát és chardonnay-t is.
Míg a villányi vörösborokat fogyaszthatjuk például borjúhoz, addig az itteni fehérborokat levesekhez vagy halételekhez javasoljuk.
A következő oldalon a Tokaji borvidéket mutatjuk be.