Tokaji borvidék
Országunk északkeleti részén elterülő tokaji térség szintén világhírű borvidékeink egyike. A világ első zárt területű borvidékének leghíresebb bora a majd mindenki által ismert és hatalmas népszerűségnek örvendő Tokaji Aszú. Különlegessége ennek a hungarikummá vált bornak, hogy a szőlőszemek nemesrothadásának hatására különleges aromaanyagok keletkeznek, s az aszúsodott szőlőszemek gondos kiválogatásának, majd az azokból kisajtolódott eszenciának köszönhetően az általunk oly nagyra becsült illatos nedű lassan készül el. A pontos elkészítésbe nem bonyolódnánk bele, viszont arra azért kitérnénk, hogy az aszú puttonyszámát mi is határozza meg.
A darált aszúszemekből készült aszútésztára ráöntött gönci hordónyi must vagy bor mennyisége mutatja meg a puttonyszámot. Minimum három, maximum hat puttonyos aszú készül, a puttonyszám növekedése egyben a minőségi növekedést is mutatja az előbb leírtak fényében.
A fahordóba öntött aszút legalább három évig érlelik.
Magas cukortartalmának és zamatos ízének köszönhetően a Tokaji Aszú kiváló desszertbor.
Egy kellemes bor elfogyasztása nem csupán baráti társasággal és ünnepi alkalmakkor pompás választás. Egyre népszerűbb kikapcsolódási program a borkóstolókon való részvétel, amely alkalmával hozzáértők ajánlásával megízlelhetjük a különféle borokat, megtudhatjuk, hogy mely borok mely ételekhez illenek, illetve milyen bort milyen alkalomra javasolnak. Egy ilyen programon való részvétel fantasztikus kikapcsolódást és üdítő felfrissülést jelent minden résztvevő számára.