Zöldségek minden évszakban
A húst mellőzőek számára különös élmény lehet hazánkba érkezni, de ez csupán a látszat, hiszen a temérdek mennyiségű elfogyasztott hús mellé bőven elfér egy egészséges adag zöldség és gyümölcs is. Habár télen lényegesen csökken a boltokban fellelhető friss zöldségek és gyümölcsök száma, tavasztól jobbnál-jobb ízekkel telnek meg a kirakatok, innentől pedig mindenki kedvére válogathat az eprek, málnák, cseresznyék, almák, körték és diók között, hogy ismételten csak néhányat említsünk.
A friss salátát gyakran vitaminsalátaként találhatjuk meg, és a salátaszezonban előszeretettel szokás fogyasztani. Szinte minden más savanyúságnak számít, legyen szó az enyhén édeskés savanyú uborkákról és savanyított paprikákról vagy kissé savas savanyú káposztáról.
A zöldségeket leggyakrabban főzelék formájában szokás elkészíteni. Ez a sajátos magyar ételfajta, amely valamilyen zöldségből (borsó, zöldbab, lencse, tök, káposzta, stb.) készül, és rendkívül laktató tud lenni, főleg ha egy kevés hússal fogyasztjuk. A legtöbb étteremben a vegetáriánus vendégek több opció közül is választhatnak. Itt vannak például az előbb említett főzelékek, vagy a rántott gombafejek, esetleg sajttal és tésztával készülő fogások, mint például a túrós csusza, vagy a sztrapacska.
Édes dolgok
Mi magyarok imádjuk az édességeket, ezt bizonyítja a gyakran igen hosszú desszertlap a menüben. A főétkezést követően somlói galuska (csokoládés-tejszínhabos piskótatészta), Gundel palacsinta (flambírozott palacsinta csokoládéval és dióval Gundel Károly szakácsmestertől), dobostorta (egymásra helyezett csokoládékrém és piskóta rétegek, kemény karamellával) és rétes (túrós, mákos, cseresznyés, stb.) is az asztalra kerülhet. Ezeket magukban étkezések között cukrászdában szokás fogyasztani. Érdemes lapozni még egyet, további érdekességek várnak!