Finomságok elvitelre
A büfék egyszerűen mindenhol jelen vannak – ezekben általában kolbászt, virslit, hurkát, sült csirkét és savanyúságot vásárolhatunk azonnali fogyasztásra vagy elvitelre. Az ételstandok hasonló finomságokat árulnak, de a vízhez közel eső településeken halételeket is kaphatunk. Elmaradhatatlan persze a közkedvelt lángos, a sajttal, tejföllel és fokhagymával fogyasztott olajban sült tésztadarab. Érdemes megemlíteni még a pogácsát is – ezt a szárazabb finomságot még a törökök hozták be Magyarországra, és azóta a nemzet egyik legnagyobb kedvencévé vált.
A mindenütt jelenlévő fűszerezés
A paprika, Magyarország piros aranya a magyar konyha alapvető részét képezi, és a legtöbb étel ízét is ez a fűszer biztosítja. Nem csak az ételek elkészítésénél, hanem az éttermi asztalokon is találkozhatunk vele a só és a bors társaságában. A friss és szárított paprikának számos fajtája létezik, de őrölt fűszerként a legelterjedtebb, csípős vagy erős, illetve édes változatokban.
Minden a levessel kezdődik
A magyar étkezések általában egy tál levessel kezdődnek. Ez általában valamilyen könnyű fogás, például gombaleves, vagy húsgombócleves, ami a külföldiek számára elsőre kissé ijesztően hangozhat, persze csak amíg bele nem kóstolnak. A valamivel tartalmasabb levesek közé tartoznak a marhagulyás vagy a Jókai bableves, ami Jókai Mór magyar regényíróról kapta a nevét, akit külföldön sokan a „magyar Charles Dickensként” ismernek.
Egy másik nagy kedvenc a Balaton és a Tisza környékén népszerű gazdag halászlé, amely készülhet tőkehalfélékből, pontyból, harcsából és persze elmaradhatatlan hozzávalók a paradicsom és a paprika (több formájában) is. A korhely halászlét tökéletes másnaposság elleni gyógyírnak tartják. Reméljük, hogy cikkünk elnyerte a tetszéseteket, mutassátok meg ismerőseiteknek is!